Over Ellen

Ellen van der Wal Kindbehartiger!

Ik ondersteun ouders en kinderen in echtscheiding situaties. Samen met mijn partner hebben we een mediation praktijk waarbij ik mij gespecialiseerd heb als Kindbehartiger.

Roeping als kindbehartiger

In de mediation praktijk tijdens de begeleiding bij scheidingen werden we zo vaak geconfronteerd met de kwetsbare positie waarin kinderen verkeerden tijdens een scheiding van hun ouders. Het verschil in machtsverhouding en het niet gehoord en begrepen voelen. Ik wilde deze kinderen graag steunen, hen helpen begrepen te worden en een veilige haven bieden waarin ze vrijuit konden praten zonder last te hebben van hun interne loyaliteit conflict.

Mijn doel als Kindbehartiger

Kinderen laten opgroeien tot weerbare burgers. Kinderen en ouders in een scheidingssituatie ondersteunen zodat kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder kunnen na de scheiding. Waar ook ouders de stap weer durven te zetten naar een gelukkig leven.

Ouders gaan tijdens een scheidingssituatie door een moeilijke periode. Er moeten veel beslissingen genomen worden en dan zijn er ook nog de kinderen die hun aandacht nu meer dan voorheen nodig hebben. Ouders houden zielsveel van hun kinderen en willen ook het beste voor hun kinderen  maar de rollercoaster waarin zij zich bevinden heeft invloed op het hele gezin.

Tijdens deze periode kan de Kindbehartiger ouders en kinderen helpen.

De Kindbehartiger houdt de belangen van het kind in het oog en adviseert ouders tijdens de scheidingsperiode, De Kindbehartiger vertaalt de beleving van het kind en kan het kind, voor, tijdens en na de scheiding begeleiden en ondersteunen.

Aangepast aan de leeftijd van het kind zal er op speelse wijze met het kind gesproken en gewerkt worden. De Kindbehartiger is opgeleid om de stem van het kind een plek te geven en werkt altijd vanuit het IVRK.

De Kindbehartiger geeft geen therapie of behandeling maar biedt wel psychosociale ondersteuning aan ouders en kinderen.

Voor ouders is het belangrijk te weten wat een kind werkelijk te zeggen heeft en wat zijn belangen zijn om gedegen besluiten voor hun kinderen te kunnen nemen.

Als het nodig is zal de Kindbehartiger samen werken met instanties en professionals en/of doorverwijzen.

 Om met een vertrouwd en veilig gevoel verder te kunnen gaan na de scheiding hebben kinderen de juiste begeleiding en ondersteuning nodig. Daar wil de Kindbehartiger zich voor inzetten.